Hur påverkar mensen din vikt?

Livet kan förändras en hel del en gång i månaden då din menstruation är på intåg och drar igång. En del kvinnor upplever att mensen är en viktfälla. Det blir svårare att fasta och sötsuget tycks vara extra starkt under veckan du blöder. Men hur påverkar mensen din vikt? Vi ska se lite närmre på detta här!

Kroppen kan behålla mer vatten

Om du kikar in på sajter som Viktvägen.se så kommer du ganska snart att få insikt i att det inte alltid är fett som är boven i dramat. När du står på vågen och blir chockad av hur många kilon du tycks ha lagt på dig så är det inte säkert att det rör sig om fett.

Ökade nivåer av progesteron och östrogen under menstruationscykeln kan få kroppen att behålla vatten i större utsträckning. Det leder till att du upplever svullnad och en tillfällig viktökning. Detta är vanligast under dagarna fram till menstruationen (lutealfasen) och kan få kvinnor att känna sig tyngre.

När du får mens efter förlossning så kan detta bli extra jobbigt då du även har extra hud som inte har lagt sig. Då kanske du får intrycket av att du har gått upp enormt mycket i vikt trots att detta inte stämmer.

Ömhet och förstoring av brösten

Hormonella fluktuationer kan göra att brösten känns ömma och lätt förstorade vilket kan tillföra en liten vikt. Här kan du förstås också mest gå på känslan. Om du upplever att din byst har blivit större och du hela tiden tänker på detta för att den är öm så är det inte så konstigt att du känner det som att du har gått upp i vikt under mensen.

obekvämt
Det syns inte men känns!

Matsmältningsförändringar

Vissa kvinnor upplever förstoppning eller uppblåsthet runt mens på grund av progesteronets effekt på mag-tarmkanalen. Detta kan också bidra till en tillfällig viktökning. Det är också något som gör att du känner dig obekväm och tänker mer på din vikt och din kroppsform.

Ökad aptit och sockersug

Dagarna fram till menstruationen kan präglas av ökad aptit eller specifika matsug. Du kanske längtar lite mer efter söt eller salt mat på grund av hormonella fluktuationer. Att konsumera mer kalorier eller salt mat kan leda till en tillfällig viktökning.

Vi ska också tänka på att detta kan leda till en ond cirkel av viktuppgång. När du äter mer sött så triggar det en ökad insulinproduktion och då får du känslan av att du vill ha mer socker. Om du då fortsätter att stoppa i dig sött så kan du ha hoppat på ett expresståg till övervikt.

Se om du kan uppfylla behoven under mensen med mat som är insulinvänlig och inte ger sådana toppar som sockerrik mat ger. Du kanske kan äta vattenmelon istället för ett äpple eller söta ditt te med stevia eller monkfruit istället för socker eller honung.

sötsug
Det går inte att säga nej!

Minskad fysisk aktivitet

Vissa kvinnor kan känna sig slöa eller uppleva smärta under sin menstruation vilket leder till minskad fysisk aktivitet. Det kan också vara så att du är osäker på om du kan träna med menskopp eller annat mensskydd och då låter du bli. Mindre aktivitet kan orsaka en liten minskning av förbrända kalorier.

Förändrade magnesiumnivåer kan påverka

Vissa kvinnor upplever minskade magnesiumnivåer före mens vilket kan orsaka vätskeansamling och uppblåsthet såväl som svåra PMS-symptom. Här är lösningen förstås att ta kosttillskott eller äta mat som är rik på magnesium.

Livmodern kan öka i storlek

Själva livmodern kan svälla något under menstruationen vilket ökar uppfattningen om viktökning även om den faktiska viktskillnaden skulle vara försumbar. Här handlar det återigen mer om hur du upplever din kropp och hur kläder sitter när din buk är mer svullen.

Det är viktigt att inse att de flesta viktförändringar i samband med menstruation är tillfälliga och vanligtvis försvinner när menstruationen är slut eller strax efter. Om viktfluktuationer blir ett problem eller om de verkar extrema så är det en bra idé att rådgöra med läkare eller gynekolog för att diskutera potentiella underliggande problem.

Detta bör du veta om viktuppgång under mens: