Hur gör jag rent en menskopp?

Det är viktigt att göra rent en menskopp regelbundet. Om du inte sköter rengöringen kan det bland annat leda till att menskoppen luktar illa. Dessutom vill du ju inte att det ska finnas grogrund för bakterier som inte är hälsosamma att få in i underlivet. Men hur gör du rent en menskopp på bästa vis? Vi tar en titt på några viktiga tips för att hålla koppen ren.

Då du just har köpt menskopp

När du får en ny menskopp är det viktigt att rengöra den. Du kommer att få instruktioner om hur du gör. Tvätta först dina egna händer och sänk sedan ner menskoppen i kokande vatten. Du kan använda en tång eller en gaffel för att undvika att bränna händerna.

När koppen är kokad är den redo att använda. Det är bara att låta den torka. Kom ihåg att tvätta händerna med tvål och vatten innan du för in koppen eller plockar ut den! Händernas rengöring är en viktig del av menskoppens hygien.

Skölj alltid menskoppen inför användning

När du använder menskoppen flitigt kan du tvätta av den med tvål och vatten vid varje byte. Det bör räcka för att du ska få bort bakterier.

Gundlig rengöring mellan mensperioder

Förbered din menskopp för nästa mensperiod genom att koka den igen och rengöra med tabletter som kommer att få bort eventuella bakterier. Du kan också sänka ner menskoppen i vinäger blandat med citronljus för att få bort avlagringar. Om du trycker ner menskoppen i en skål eller kopp full med vatten så kommer luften som trycks ut genom hlen vara en hjälp för att få bort avlagringar som finns där.

Det går också att rengöra hålen med en tandborste eller tandpetare. Betänk hur du behandlar gummit så att du inte repar eller skadar det. Använd bara rengöringsmedel och tabletter för menskopp som är säkra och rekommenderade för den här typen av rengöring.