När mensen uteblir, vad beror det på?

Beroende på var du befinner dig i livet så kan utebliven mens ge lite olika reaktioner. Det är inte nödvändigtvis så att du misstänker graviditet. Faktum är att mens efter förlossning kan utebli längre än vad som förväntas utan att detta betyder att ett nytt barn är på gång. I övergångsåldern så kan det också vara så att mensen uteblir en månad för att sedan komma igen nästa månad.

Du har antagligen en aning om varför din mens inte har kommit. Om du är i fertil ålder och vet med dig att det kan bero på graviditet är det ju enkelt nog att beställa ett bra digitalt graviditetstest online och kolla i lugn och ro.

Låt oss se lite närmre på möjliga anledningar till att mensen inte kommer. Vi börjar med den uppenbara anledningen innan vi ser närmre på saker som att hormoner som testosteron kan påverka menstruationen så pass att den uteblir.

Vanliga orsaker till utebliven menstruation:

Graviditet

Den mest kända orsaken till utebliven mens är graviditet. Om du är sexuellt aktiv och missar en mens kan ett graviditetstest snabbt hjälpa till att avgöra om så är fallet. Det är bra att kolla detta på en gång men testa inte för tidigt. Ju snabbare du vet att du är gravid, desto bättre.

Påfrestningar

Betydande stress kan störa din hormonbalans och påverka din hypotalamus som är ett område i hjärnan som ansvarar för att reglera flera hormoner som styr din menstruationscykel. Faktum är att stress kan påverkar hormoner som sedan påverkar hormoner så att det blir en form av dominoeffekt som till sist märks genom att mensen inte kommer.

Låg kroppsvikt

Kvinnor med extremt låg kroppsvikt upplever ofta utebliven menstruation. Det här är ett tillstånd som kallas amenorré. Detta är vanligt hos dem som lider av ätstörningar som till exempel anorexia nervosa men kan förstås också förekomma hos kvinnor som inte har en god kosthållning och som kan ha underliggande sjukdomar som påverkar kroppsvikten.

Lyssna på Dr Mindy Pelz för mer råd om din kost och menstruationscykeln:

Fetma

På samma sätt kan en kraftig övervikt också påverka hormonbalansen och potentiellt leda till utebliven menstruation. Här kan vi också nämna att den som genomgår en behandling mot fetma med medicinska preparat kan få biverkningar av medicinen som till exempel rubbad hormonbalans i kroppen.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS är ett tillstånd som orsakar en obalans av reproduktiva hormoner vilket leder till potentiella fertilitetsproblem och oregelbundna menstruationscykler. När unga flickor inte får mens trots att de är i 18-årsåldern kan detta vara ett skäl.

Kroniska sjukdomar

Kroniska sjukdomar som celiaki och diabetes kan påverka din menstruation. Att hantera dessa tillstånd med medicinsk hjälp kan återställa en viss regelbundenhet i din menstruationscykel. Men återigen, ibland är det själva medicineringen som ställer till med problemen. Om du tar någon form av medicin och inte får din mens kan detta vara något att ta upp med din läkare.

Sköldkörtelproblem

En överaktiv eller underaktiv sköldkörtel, som frisätter hormoner som hjälper till att reglera ämnesomsättningen, kan orsaka oregelbunden menstruation.

Överdriven motion

Höga nivåer av fysisk aktivitet kan leda till störningar i din menstruationscykel. Detta särskilt i kombination med låg kroppsvikt. När du tränar hårt så ökar kortisolnivåerna i din kropp och det kan påverka din naturliga cykel på ett negativt sätt.

intensiv träning
Hård träning kan påverka din mens

Mindre vanliga orsaker för utebliven mens

För tidig klimakterium

Vissa kvinnor under 40 år upplever för tidig klimakterium vilket kan leda till att menstruationen upphör före den typiska åldern för klimakteriet. Här ska det sägas att din livsstil kan vara orsaken till detta. Det går att jobba med rätt kost och även med fasta för att motverka tidigt klimakterium.

Hypofystumör

Även om det är sällsynt kan godartade tumörer på hypofysen påverka körtelns hormonproduktion vilket påverkar menstruationscyklerna.

När ska du gå till doktorn?

Det är lämpligt att rådgöra med en vårdgivare om du missar mer än tre på varandra följande menstruationscykler eller om din mens plötsligt slutar utan tydlig anledning. Dessutom, om du försöker bli gravid, bör en utebliven menstruation åtföljd av negativa graviditetstester också föranleda ett läkarbesök för att kontrollera eventuella underliggande problem.

Utebliven mens är normalt men också något att beakta

Även om en utebliven mens ibland kan vara helt normalt så kan detta också signalera underliggande hälsoproblem. Att förstå de otaliga orsakerna och inse när man ska söka medicinsk rådgivning är avgörande steg för att upprätthålla reproduktiv och allmän hälsa. Oavsett om det beror på livsstilsfaktorer, medicinska tillstånd eller fysiologiska förändringar så är det viktigt att förbli informerad och att ta hand om sig själv.