Mens efter förlossningen – Allt du behöver veta om mens efter förlossning

Efter en förlossning så kan efterblödningen pågå i flera veckors tid. Inte på så vis att du måste använda menskopp för att det blöder så kraftigt i flera veckors tid. Den värsta blödningen är över efter någon vecka eller så.

Men det kan kännas som att det kommer färgade flytningar väldigt länge och det kan vara svårt att veta vad som tillhör födseln och läkningen efter den och vad som är faktisk mens efter förlossningen.

Efter förlossningen genomgår en kvinnas kropp många förändringar när den läker och anpassar sig till livet efter förlossningen. En av de viktigaste förändringarna är återupptagandet av menstruationen. Det här kan minst sagt verka förvirrande och oförutsägbart för många nyblivna mammor.

Här ska vi att diskutera tiden efter förlossningen, när du kan förvänta dig mens efter förlossning samt vad du kan göra om du inte fått tillbaka mens efter graviditet.

När kommer mensen tillbaka efter förlossning?

Tidpunkten för mens efter förlossningen varierar från kvinna till kvinna. För vissa kvinnor kan det ta flera månader för mensen att komma tillbaka. Andra kan återuppta menstruationen redan sex veckor efter förlossningen.

Den genomsnittliga tiden för mens efter graviditet igen är cirka 12 veckor. Amning kan också fördröja återkomsten av menstruationen för vissa kvinnor. Detta eftersom amning kan undertrycka ägglossningen.

Men om du ammar kan du inte anta att du nu inte kommer att bli gravid. Amningen kan leda till förändrad mens efter graviditet på så vis att du inte ser någon blödning. Trots detta sker ägglossning och då kan du bli gravid. Det är på grund av detta som vi inte kan se amningen som ett preventivmedel.

dags för nästa
Det kan bli en till snabbt även om du inte har mens efter förlossning!

Du ammar fullt ut och ändå får du första mens efter förlossning tidigt

Det är också ganska vanligt att uppleva att första mensen efter förlossning kommer tidigt då du ammar fullt ut. Här kan det vara så att du kanske ger ditt barn napp eller har börjat med annan mat på flaska eller mos.

När barnet äter eller dricker från annan källa än ditt bröst så kan det påverka hormonerna i din kropp. Då kan du få mens mycket snabbare än vad du hade räknat med.

Här är några tips och råd om du inte fått tillbaka mens efter födsel:

Mens efter förlossning kan vara annorlunda

Efter förlossningen kan en kvinnas mens vara annorlunda än vad hon upplevde före graviditeten. Vissa kvinnor kan uppleva kraftigare blödningar medan andra kan ha lättare blödningar. Dessutom kan längden på menstruationscykeln också förändras. Vissa kvinnor kan uppleva oregelbunden mens under några månader efter förlossningen.

Dessutom är det ganska vanligt att den som har lidit av mensvärk innan graviditeten upplever att den lättar när mensen kommer igång igen efter födsel. Det är positivt och något att se fram emot!

mensvärk
Om du hade problem med mensvärk tidigare kan den försvinna

Möjliga komplikationer vad gäller mens efter födsel

Även om förändrad mens efter graviditet i allmänhet anses vara normalt så finns det några komplikationer som kvinnor bör vara medvetna om.

Var medveten om att:

  • Postpartum-blödningar kan vara mycket kraftfulla. Om detta är fallet så bör du rådgöra med din barnmorska och vårdgivare så att du hanterar det på rätt sätt.
  • Din blödning kan pågår under fler dagar när du får mens igen efter födsel. Om detta fortgår och du har mer än 7 dagars mens är det viktigt att prata med läkare om detta.
  • Om du använder dig av preventivmedel så kan det också påverka huruvida du får mens eller inte. Hormonella preventivmedel kan också påverka hur du känner dig både fysiskt och mentalt.
mens efter graviditet
Om du känner att det är jobbigt efter födsel är det viktigt att du söker hjälp

Ta hand om dig själv efter förlossningen!

Efter förlossningen så kan det ta flera månader innan du känner dig hemma i din kropp igen. Även om du tränar din bäckenbotten kan det ta ett år innan du får upp styrkan i den. När din mens kommer efter förlossning igen så är det viktigt att du tar hand om dig själv.

Lägg märke till vad som händer i din kropp och var noga med hygienen. Om du använder menskopp ska du rengöra menskopp extra noga. Tänk också på att du kan behöva mer vila än innan födseln och att dricka ordentligt.

Om du har problem med mensvärk på grund av förändrad mens efter graviditet kanske du inte känner dig bekväm med att ta smärtstillande medel för att du ammar. Diskutera alternativ med din läkare och ta reda på vad som är säkert att använda när du ammar.

smärtstillande medel
Ta reda på om du kan ta smärtstillande medel när du ammar

Mens efter graviditet är ett faktum som sker förr eller senare

Mens efter förlossningen en normal del av en kvinnas förlossningsresa men den kan vara oförutsägbar och variera från kvinna till kvinna vad gäller tidpunkt och karaktär. Det är viktigt för kvinnor att vara medvetna om tidpunkten och hur mens efter förlossning ter sig. Du bör också uppmärksamma eventuella avvikelser och ta reda på vad de beror på.